• Inici
  • El calçot
    • El Calçot de Valls
    • Procés productiu
    • Resultat dels assajos
    • Curiositats
    • El Calçot: més que una tradició
    • Com es fa una calçotada?
  • Auca
  • Localitzacions
  • Vídeos
  • Contacte

Com es fa una calçotada?

Com es fa una calçotada?
Els elements gastronòmics bàsics d'una calçotada són els calçots amb la salsa especialment creada per acompanyar-los, la carn de xai i la llonganissa (o "botifarra") a la brasa, i les postres (taronges, crema catalana i productes de pastisseria). Les begudes que genuïnament acompanyen l'àpat són el vi i el cava. El ritual de tota calçotada comença en la delicada operació de preparar els "calçots" que consisteix a tallar les fulles verdes a una mesura determinada i les arrels. Un cop realitzada aquesta operació els "calçots" es col loquen a la graella sota la qual el foc, ben repartit i viu, ha de fer la seva feina. Durant el procés de cocció cal retirar la graella del foc un parell o tres de vegades per procedir a capgirar els "calçots" un a un. Un cop cuits, és a dir, quan la punta ja estigui tova i estiguin totalment negres a la part exterior, es guarden embolicats en paper, tipus diari per mantenir-los calents.
Com es fa una calçotada?
Atès que s'han de menjar calents, els "calçots" es presenten a la taula encara embolicats i col locats en la concavitat d'una teula. Els comensals els reben preparats per gaudir-ne, cadascun amb el seu corresponent pitet per no tacar-se, amb la terrina de salsa plena i amb una llesca de pa que serveix d'acompanyament i alhora serveix per recollir la salsa. Tradicionalment, els "calçots es mengen amb el comensals drets, i la quantitat dependrà de l'experiència i la gana, però és corrent menjar entre 25 i 30 calçots per persona.
Com es fa una calçotada?
Les brases s'aprofiten per coure la carn, la llonganissa i, eventualment, botifarra negra, carxofes ... Així mateix, durant tot l'àpat corren de mà en mà els porrons plens de vi, preferentment negre. La festa gastronòmica acaba amb la tradicional taronja i merengues, als quals, en els darrers anys, s'han afegit la crema i els pastissos al legòrics al "calçot".
Com es fa una calçotada?
Per a l'elaboració d'una bona salsa de la calçotada, cada família té el seu propi secret, fruit d'una investigació pròpia que s'ha anat transmetent de generació en generació. Amb tot, els ingredients bàsics per a 4 persones són: 100 grams d'ametlles torrades, 30 grams d'avellanes torrades, 4 o 5 tomacons vermells rostits, 1 cabeça d'alls rostits, 80 cl d'oli d'oliva, 1/2 gotet de vinagre, 1 pebrot sec, un polsim de pebre vermell dolç, julivert i sal, Tot això molt bé triturat al morter o amb una batedora.

  • El Calçot de Valls
  • Procés productiu
  • Resultat dels assajos
  • Curiositats
  • El Calçot: més que una tradició
  • Com es fa una calçotada?

Destacats

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que...

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que mai

 

Explicaran els orígens d´aquesta tradició vallenca i els participants podran fins i tot arrencar els calçots ells mateixos

 

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la C...

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la Calçotada.
 

Nova edició amb novetats com ara l´ampliació del programa d´actes al dissabte amb demostracions culinaries del calçot, jocs i activitats fam...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de culti...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de cultivadors de Calçots de la IGP.

L´objectiu d´aquest concurs es reconèixer la feina que durant tot l´any realitzen els cultivadors de  calçots adherits a la Indicació Geogrà...

Veure resultats anteriors

Què és una Indicació Geogràfica Protegida?

Què és una Indicació Geogràfica Protegida?

És un distintiu de qualitat, establert per la Unió Europea, amb què distingeix certs productes el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.

Aquests productes es diferencien pel seu mètode de producció i d'elaboració de les matèries primeres que procedeixen d'una zona geogràfica concreta. Així, el consumidor pot gaudir de productes conreats al camp amb unes condicions de clima i sòl que, juntament amb l'esfoç que fan els pagesos, els donen unes característiques organolèptiques d'una qualitat excepcional, apte per al delit dels paladars més exigents.

Destacats

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que...

El calçot de Valls i els camps de cultiu de la IGP, més aprop que mai

 

Explicaran els orígens d´aquesta tradició vallenca i els participants podran fins i tot arrencar els calçots ells mateixos

 

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la C...

Valls, preparada per viure el 28 de gener , la gran Festa de la Calçotada.
 

Nova edició amb novetats com ara l´ampliació del programa d´actes al dissabte amb demostracions culinaries del calçot, jocs i activitats fam...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de culti...

Jordi Rovira de Torredembarra guanyador del XXXè concurs de cultivadors de Calçots de la IGP.

L´objectiu d´aquest concurs es reconèixer la feina que durant tot l´any realitzen els cultivadors de  calçots adherits a la Indicació Geogrà...

Veure resultats anteriors

Galeria de fotos

Veure més

fons europeu agricola desenvolupamentdepartament d'agricultura generalitat de catalunya
© info@igpcalcotdevalls.cat
  • Inici
  • El calçot
  • Auca
  • Localitzacions
  • Vídeos
  • Contacte
  • Sitemap
  • cat esp eng fra